Thursday, September 18, 2014

Crispy Sardine Bread

Crispy Sardine Bread

Hari ni asyik lapa jea, hmmm.. da makan 4kali da ni, PT cakap metabolism tgh up, sbb tu asyik lapa je every 2-3hours..so arini mmg makan je la..but makan benda yang boleh makan jea..yg mengarut mmg tak boleh! sbb hujung bulan ni nk weight in..target atleast 5kg hilang..penurunan this month mmg tak berapa banyak, since target more kepada fatloss and at the same time muscle pun naik gak..so bila timbang tu antara naik atau statik..kalo timbang pkai penimbang biasa mmg nangis oooo hahhaa..so kena timbang dekat GYM..but inchloss SUPERB!!ok2..enough with this..lets start with the resepi plak..

Resepi Crisypy ni kali credit to page Es & Ef, lily just olah sikit2 jea..tambah apa yg lily rasa perlu and buang apa yg tak nak..here it goes.......

Bahan2:

  • 60g brown flaxseed yang da dikisar, texture ala2 tepung gitu
  • secubit garam (*xsmpi secubit pun, sikit sgt utk buat rasa)
  • 1tbsp physillium husk
  • 1tbsp olive oil
  • Air secukupnyaaaa (Kat sini korg kena agak2 yea, jgn lembik sgt plak)




Cara-Caranya :

  • Campurkan brown flaxseed, physillium husk dan secubit garam dengan sekata/sebati
  • Tambah 1 sudu olive oil, dan gaul sampai dia sebati..make sure texture dia tak berketul2 yea
  • Tambah air dlm 4tbsp dlu, dan gaul sampai sebati..korg gaul smpi dapat texture macam doh roti tu..kalo xcukup air tambah lagi..Kat sini korg kena agak2 yea, jgn lembik sgt plak
  • Biarkan adunan ni selama 1-1jam setengah, utk make sure flaxseed ni kembang dgn jayanya
  • Adunan ni boleh buat 4 keping crispy bread, depends dgn size korang bulat2 kan tu..
  • Make sure korang goreng dalam non-stick pan yea, letak butter sikit jea..

Senang je kan? hehe..so Crispy Bread ni korang boleh makan dgn pape pun, as for me da lama sangat mengidam sardine ni..so jadi la Crispy Bread Sardine!! nyum nyummm..sedap sgtttt!!!

Selamat mencuba :)


Quotes for the Month:
"Progress is Progress no matter how small"

No comments:

Post a Comment